Politika uporabe piškotkov

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Prenese se na računalnik uporabnika ob obisku spletne strani z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev. Strežnik v spletnem brskalniku prebere informacijo, ki jo nosi piškotek in tako uporabniku na spletnem mestu ponudi prijetno uporabniško storitev. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika, ki ga uporablja posameznik – ta lahko shranjevanje piškotkov kadar koli po želji omeji ali onemogoči.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za osnovno delovanje spletne strani in se uporabljajo že pri prvem dostopu do spletne strani. Drugi piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Piškotki izboljšajo in pospešijo komunikacijo med uporabnikom in spletno stranjo, tako da spletni strani omogočijo izvajanje aplikacij in pomnjenje nastavitev posameznika. Nekateri piškotki pomagajo pri izvajanju statistik o obisku spletne strani in preferencah posameznikov. Ti so namenjeni odpravljanju morebitnih težav pri zasnovi spletne strani, na katere lahko naleti posameznik, in zadovoljevanju preferenc.

Posameznik je ob prvem obisku spletne strani obveščen o načinu uporabe in vrstah piškotkov, ki jih stran zbira. Za uporabo določenih piškotkov se mora posameznik strinjati. Privolitev lahko posameznik poda ob prvem obisku spletne strani in jo naknadno kadar koli lahko prekliče ali natančneje uredi.

Obstajajo različne vrste piškotkov, ki se splošno delijo v naslednje skupine:

  1. Začasne ali sejne piškotke, ki se uporabljajo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, do trenutka, ko sejo konča in zapre brskalnik. Uporabljajo se za shranjevanje začasnih informacij in delovanje spletne strani;
  2. Trajni ali shranjeni piškotki, ki ostanejo shranjeni še nekaj časa po tem, ko posameznik zapre brskalnik. Zanje je nujno potrebno soglasje posameznika, hranijo pa se lahko do enega (1) ali dveh (2) let od zadnje uporabe spletnega mesta;
  3. Lastni piškotki izvirajo iz lastne strani in so lahko trajni ali začasni. Ti piškotki zbirajo podate o preferencah posameznega obiskovalca spletne strani in jih uporabijo za namene izvajanja analiz.

Na spletni strani www.e-on.si uporabljamo naslednje piškotke:

  • Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani, so tisti, ki omogočajo osnovno delovanje spletne strani. Brez namestitve teh piškotkov, vam nemotenega dostopa do spletne strani ne moremo omogočiti.
  • Piškotki za spletno analitiko,  so tisti, ki nam pomagajo razumeti, kako posamezniki uporabljajo našo spletno stran. Namen je izboljšava storitev, razlikovanje med uporabniki in odprava morebitnih težav. Z njihovo pomočjo izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende. Za uporabo teh piškotkov je soglasje posameznika nujno. 

Spremembe načina uporabe piškotkov, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko posameznik ureja z ustrezno spremembo nastavitev. To lahko uredi na spletni strani (ob prvem in vsakem nadaljnjem obisku) ali pa to določi že s spremembo nastavitev brskalnika. Večina spletnih brskalnikov  posamezniku omogoča, da sprejme ali zavrne vse piškotke, sprejme samo določeno vrsto piškotkov ali pa opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko posameznik enostavno izbriše. V primeru sprememb, nadgradnje brskalnika ali programske opreme, bo posameznik nastavitve morda moral osvežiti. Pomoč pri nastavitvah piškotkov v brskalniku, lahko posameznik najde s zavihku »pomoč uporabnikom« posameznega brskalnika. Sledenje Google Analytics lahko posameznik onemogoči tudi na naslednji povezavi